Jednym z głównych wyzwań przy imporcie alkoholu jest kwestia dokumentacji i formalności celnych.
– Import towarów akcyzowych wymaga kompleksowego podejścia i znajomości wielu systemów. Kluczowe jest właściwe przygotowanie dokumentacji już na etapie jego planowania – podkreśla Joanna Porath, prezeska agencji celnej AC Porath.
Procedury akcyzowe pod kontrolą
W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na różnice w procedurach celnych między importem z UE a krajów trzecich. Import z państw Unii Europejskiej jest znacznie prostszy, ale nadal wymaga dopełnienia formalności akcyzowych. Natomiast w przypadku krajów trzecich musimy pamiętać o odprawach celnych, które mogą znacząco wydłużyć proces importu.– Akcyza jest problematyczna, ponieważ wymaga rejestracji w innych systemach niż standardowe zgłoszenia celne. Konieczne jest zarządzanie tymi systemami i zgłoszeniami, posiadanie odpowiedniego know-how oraz złożenie zabezpieczeń innych niż przy standardowych procedurach celnych – tłumaczy Joanna Porath.
Import towarów wymaga uiszczenia należności celno-podatkowych, przy czym stawki celne są jednolite w całej Unii Europejskiej, ale podatki różnią się w zależności od kraju członkowskiego.
Transport bez ograniczeń
– Wielu firmom wydaje się, że ładunki zawierające alkohol można eksportować drogą morską tylko w pełnych kontenerach, co więcej niektórzy uważają, że jest to wręcz niemożliwe. To mit. Jak najbardziej można eksportować i importować tego typu towary akcyzowe jako drobnicę LCL (Less container load) drogą morską czy też drogą lotniczą – wyjaśnia Magdalena Bielawska, dyrektor zarządzająca w ECU Worldwide Polska.Ekspertka podkreśla, że w przypadku standardowych alkoholi, takich jak wódka czy wino, nie są wymagane specjalne warunki przewozu ani szczególne planowanie transportu. To grupa towarów, która wymaga jednak modyfikacji w standardowej obsłudze logistycznej.
– Konieczny warunek to dostarczenie alkoholu bezpiecznie zapakowanego w skrzynie lub palety. Zawsze zalecamy, aby między szklanymi butelkami były przekładki. Zapakowany alkohol przygotowany do transportu morskiego należy złożyć w magazynie celnym konsolidacyjnym już odprawiony – wyjaśnia Magdalena Bielawska.
Składowanie towarów akcyzowych o statusie unijnym wymaga wykorzystania składów podatkowych, których jest stosunkowo niewiele. W przypadku towarów o statusie nieunijnym możliwe jest składowanie na Wolnym Obszarze Celnym (WOC), składzie celnym lub w szczególnych przypadkach na Miejscu Czasowego Składowania (MCS), jeśli przewiduje to posiadane pozwolenie.
Podstawy prawne
Kluczowym aktem prawnym regulującym zasady opodatkowania napojów alkoholowych jest ustawa z 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym. Do napojów alkoholowych w rozumieniu ustawy zalicza się alkohol etylowy, piwo, wino, napoje fermentowane oraz wyroby pośrednie.– Warto pamiętać, że przy spełnieniu określonych ustawą warunków niektóre rodzaje alkoholu mogą być zwolnione z akcyzy. Dotyczy to na przykład alkoholu przeznaczonego do produkcji kosmetyków, octu, produktów leczniczych czy olejków eterycznych – dodaje prezeska agencji celnej AC Porath. (red)